ΠΥΞΙΔΑ Ιδρυματικό Αποθετήριο
και Ψηφιακή Βιβλιοθήκη
Συλλογές :

Τίτλος :Εμπειρική διερεύνηση πολιτικής merchandising για καταναλωτικά προϊόντα
Εναλλακτικός τίτλος :Empirical investigation of merchandising policy for consumer products
Δημιουργός :Τσούλου, Δέσποινα
Συντελεστής :Παρασκευάς Αργουσλίδης (Επιβλέπων καθηγητής)
Μπάλτας Γεώργιος (Εξεταστής)
Παινέσης Γρηγόρης (Εξεταστής)
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας (Degree granting institution)
Τύπος :Text
Φυσική περιγραφή :91σ.
Γλώσσα :el
Αναγνωριστικό :http://www.pyxida.aueb.gr/index.php?op=view_object&object_id=10287
Περίληψη :Στην παρούσα διπλωματική εργασία διερευνάται η επίδραση του Merchandising των καταναλωτικών προϊόντων στις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών. Στόχος, σε πρώτο στάδιο, είναι η διερεύνηση του κατά πόσο η πρόθεση αγοράς ενός καταναλωτή επηρεάζεται από τις συνθήκες ραφιού. Σε δεύτερο στάδιο, εξετάζεται αν η συμπεριφορά του καταναλωτή ως προς τις συνθήκες ραφιού διαφοροποιείται αναλόγως του προϊόντος, αν δηλαδή πρόκειται για βρώσιμο ή μη προϊόν. Σε τρίτο στάδιο, μελετάται αν ο βαθμός αυτοελέγχου ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσει την πρόθεση αγοράς και αν η πρόθεση αγοράς επηρεάζεται από τα δημογραφικά στοιχεία του ατόμου όπως είναι το φύλο, η ηλικία, το εισόδημα και το εκπαιδευτικό επίπεδο. Στην πράξη, το ερευνητικό μοντέλο που εφαρμόστηκε στην συγκεκριμένη διπλωματική σχεδιάστηκε με σκοπό την εφαρμογή ενός πειράματος με τρεις συνθήκες και δύο διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων. Αναφορικά με τις συνθήκες, αφορούν τον τρόπο τακτοποίησης των προϊόντων στα ράφια του σούπερ μάρκετ (γεμάτο και τακτοποιημένο ράφι, μισοάδειο και τακτοποιημένο ράφι, μισοάδειο και ατακτοποίητο ράφι). Σχετικά με τις κατηγορίες προϊόντων, πρόκειται για ένα βρώσιμο προϊόν και συγκεκριμένα το ηλιέλαιο και για ένα μη βρώσιμο προϊόν, όπως είναι το υγρό απορρυπαντικό πιάτων. Για τις ανάγκες της έρευνας δημιουργήθηκαν μέσω του Google Forms έξι ερωτηματολόγια, ένα για κάθε συνθήκη και για κάθε προϊόν και προέκυψαν έξι διαφορετικά links, τα οποία στάλθηκαν στους ερωτώμενους με προσωπικό μήνυμα στα Social Media και σε εφαρμογές όπως το Viber και το WhatshApp. Στο σύνολό τους τα ερωτηματολόγια τηρούσαν την ίδια δομή και περιλάμβαναν τις ίδιες ερωτήσεις προκειμένου μετά τη συλλογή του δείγματος να είναι εφικτή η ανάλυση των στοιχείων που προέκυψαν. Για την διεξαγωγή της συγκεκριμένης έρευνας, λόγω περιορισμένου χρόνου, επιλέχτηκε δείγμα ευκολίας και ο αριθμός των ερωτηματολογίων που συγκεντρώθηκαν ανήλθε στα 357. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε μέσω του στατιστικού πακέτου SPSS και συγκεκριμένα διεξήχθησαν: One-Way Anova, πίνακας διπλής εισόδου T-Test και Linear Regression. Τέλος, αναφορικά με τα αποτελέσματα της έρευνας, η ανάλυση έδειξε πως κανένα από τα ερευνητικά ερωτήματα δεν επιβεβαιώνονται, καθότι δεν προέκυψε στατιστικά σημαντική σχέση. Μελλοντικά, προτείνεται η εκ νέου διεξαγωγή της έρευνας, με μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων, προκειμένου το δείγμα να είναι πιο αντιπροσωπευτικό και να μπορεί να γενικευτεί σε όλο τον πληθυσμό.
In this thesis, the impact of merchandising of consumer products on the buying habits of consumers is investigated. The goal, in the first stage, is to investigate whether a consumer's purchase intention is influenced by shelf conditions. In a second stage, it is examined whether the consumer's behavior with regard to shelf conditions varies according to the product, i.e. whether it is an edible or non-edible product. In the third stage, it is examined whether the degree of self-control of an individual - consumer can influence purchase intention and finally whether purchase intention is influenced by the demographic characteristics of the individual such as gender, age, income and educational level. The research model applied in this thesis was designed to implement an experiment with three conditions and two different product categories. Regarding the conditions, they are about the way the products are arranged on the supermarket shelves (full and arranged shelf, half-empty and arranged shelf, half-empty and unarranged shelf). In terms of product categories, an edible product, namely sunflower oil, and a non-edible product such as liquid dishwashing detergent were chosen. For the needs of the survey, six questionnaires were created through Google Forms, one for each shelf condition and for each product, and six different links were obtained, which were sent to the respondents with a personal message on social media and communication applications such as Viber and WhatshApp. The questionnaires followed the same structure and included the same questions, in order to allow for the analysis of the resulting data after the sample was collected. A convenience sample was chosen to conduct this research, due to time constraints and the number of answered questionnaires collected was 357. The analysis of the results was carried out through the SPSS statistical package and specifically One-Way Anova, Double Entry T-Test and Linear Regression were conducted. Finally, regarding the results of the research, the analysis showed that none of the research questions were confirmed, as no statistically significant relationship was found. In the future, it is proposed to re-conduct the survey with a larger number of participants in order to make the sample more representative and generalize it to the whole population.
Λέξη κλειδί :Πρόθεση αγοράς
Συνθήκες ραφιού
Καταναλωτικά προϊόντα
Βρώσιμο προϊόν
Αυτοέλεγχος
Purchase intention
Shelf conditions
Consumer products
Edible product
Self-control
Διαθέσιμο από :2023-04-02 23:04:59
Ημερομηνία έκδοσης :13-03-2023
Ημερομηνία κατάθεσης :2023-04-02 23:04:59
Δικαιώματα χρήσης :Free access
Άδεια χρήσης :

Αρχείο: Tsoulou_2023.pdf

Τύπος: application/pdf