ΠΥΞΙΔΑ Ιδρυματικό Αποθετήριο
και Ψηφιακή Βιβλιοθήκη
Συλλογές :

Τίτλος :Το προπατορικό αμάρτημα του ευρώ. Μια αναλυτική οικονομική μελέτη του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.Το εγγενές πρόβλημα του ευρώ και τρόποι επίλυσής του
Δημιουργός :Μωυσιάδης, Μωυσής
Συντελεστής :Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών , Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών (Degree granting institution)
Τύπος :Text
Φυσική περιγραφή :187 σ.
Γλώσσα :el
Περίληψη :Το ευρώ αποτέλεσε ένα μοναδικό οικονομικό εγχείρημα σε παγκόσμιο επίπεδο δημιουργώντας μια κοινή νομισματική ζώνη μεταξύ διαφορετικών κρατών1 και ταυτόχρονα ένα μεγαλεπήβολο βήμα για την οικονομική ολοκλήρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στα αρχικά στάδια εισαγωγής του, όλα φάνταζαν ειδυλλιακά και το μέλλον διαγραφόταν λαμπρό. Οι χώρες οι οποίες συμμετείχαν στο κοινό νόμισμα αναπτύσσονταν σχετικά ικανοποιητικά (ιδιαίτερα οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου), τα επιτόκια κυμαίνονταν σε χαμηλά επίπεδα για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, η ανεργία δεν συνιστούσε σημαντικό πρόβλημα και οι ροές χρήματος μεταξύ των χωρών του κοινού νομίσματος ανέρχονταν σε υψηλά επίπεδα.Όμως κάτω από τη «γυαλιστερή» επιφάνεια, υπέβοσκε η επερχόμενη «καταιγίδα» που τελικά και θα ξεσπούσε με αφορμή την παγκόσμια κρίση του 2008-2009 η οποία ξεκίνησε στις ΗΠΑ και επεκτάθηκε με σφοδρότητα στις οικονομίες ολόκληρης της υφηλίου. Οι χώρες που συμμετείχαν στη ζώνη του ευρώ βρέθηκαν εκτεθειμένες και με σημαντικά μακροοικονομικά προβλήματα τα οποία είχαν γιγαντωθεί κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους στην Ευρωζώνη. Προβλήματα όπως ελλείμματα στο δημοσιονομικό ισοζύγιο, στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, στην ανταγωνιστικότητα, στο κόστος εργασίας είχαν κρυφθεί «κάτω από το χαλί» στα χρόνια της ευφορίας και της ευμάρειας, αλλά δεν ήταν δυνατό να μην αποκαλυφθούν τελικά.
Λέξη κλειδί :Νομισματική ζώνη
Ευρώ
Ευρώπη
Παγκόσμια κρίση
Ημερομηνία έκδοσης :13-12-2017
Άδεια χρήσης :

Αρχείο: Moisiadis_2017.pdf

Τύπος: application/pdf