Abstract : | Η παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει την ασύμμετρη συμπεριφορά του κόστους γνωστή ως "Sticky cost theory" στον κλάδο των τροφίμων. Ο τομέας της Διοικητικής Λογιστικής εμπεριέχει τη θεωρία του sticky cost η οποία είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψιν από τα διοικητικά στελέχη τα οποία διαμορφώνουν τις αποφάσεις. Αντίθετα από την παραδοσιακή προσέγγιση όπου η μεταβολή του κόστους είναι συμμετρική ως προς τις μεταβολές των ποσοτήτων/πωλήσεων, εδώ φαίνεται ότι οι διοικητικές αποφάσεις είναι ικανές να επηρεάσουν τα κόστη προκαλώντας ασύμμετρη μεταβολή του κόστους σε σχέση με τις ποσότητες/πωλήσεις. Θα εξεταστεί η επιρροή εξόδων διοίκησης και διάθεσης, του κόστους πωληθέντων και των λειτουργικών εξόδων από τον σύνολο των εργαζομένων, τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία και βεβαίως από το συνολικό όγκο πωλήσεων. Στην παρούσα εργασία παρουσιάζεται βιβλιογραφική επισκόπηση καθώς και εμπειρική ανάλυση για την εξέταση ύπαρξης sticky cost στους κλάδους επεξεργασίας και εμπορίας τροφίμων στην Αμερική τα τελευταία 20 χρόνια. Το ερευνητικό μέρος αποτελείται από την ανάλυση με προσαρμοσμένο το μοντέλο Anderson. Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν ένα τμήμα της βιβλιογραφίας. Τα Λειτουργικά Έξοδα παρουσιάζουν anti-stickiness συμπεριφορά στον κλάδο των τροφίμων. This diploma examines the asymmetric cost behavior in the food industry over the last twenty years in US. The analysis of asymmetric cost behavior is a modern theory in Management Accounting and extremely useful for enabling decision making by executives. Regardless symmetric cost behavior where cost behaves in symmetric way based on sales, in our study we see that executives change their decisions causing asymmetric cost behavior. In this diploma we will examine the Selling, General and Administrative Expenses (SG&A), Cost of goods sold and operating expenses in comparison with sales, employees, and company’s assets. The first part of diploma has a literature review, and second part consists of empirical research based on Anderson’s model. According to the results, operational expenses present anti-stickiness behavior in food industry.
|
---|